woensdag, 22. april 2015 - 9:53 Update: 22-04-2015 10:00

Na verweer FNV Bouw: UWV verleent Heijmans geen ontslagvergunning

Na verweer FNV Bouw: UWV verleent Heijmans geen ontslagvergunning
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Heijmans Utiliteitsbouw vroeg onlangs bij het UWV ontslag aan voor 158 medewerkers. Na bezwaar van FNV Bouw heeft het UWV besloten om daar geen vergunning voor te verlenen.

FNV Bouw voerde verweer voor meer dan 20 leden. De vakbond wees het UWV erop dat het verband tussen de 158 te vervallen arbeidsplaatsen bij Heijmans Utiliteitsbouw en de vermeende bedrijfseconomische noodzaak volledig ontbreekt. Daarnaast zet FNV Bouw grote vraagtekens bij het vervangen van werknemers door ‘flexibel personeel’ door Heijmans.

Heijmans kon de bedrijfseconomische noodzaak niet aannemelijk maken. Ook voldoet de bouwer niet aan de criteria om vaste werknemers te ontslaan en te vervangen door flexibel personeel. De noodzaak van uitbesteding is door Heijmans niet onderbouwd. Evenmin heeft Heijmans verduidelijkt in welke mate een personele reductie noodzakelijk is in verband met de uitbesteding.

Nelly van Veen, bestuurder FNVBouw: “Ik ben blij met dit resultaat. FNV Bouw heeft kunnen voorkomen dat vaste werknemers worden vervangen door flexwerkers. Heijmans is een gerenommeerd bouwbedrijf dat vaklieden op straat zet terwijl er gewoon werk is. Alleen maar om meer over te houden door met goedkope flexkrachten te werken. Zo wentelt Heijmans zijn ondernemingsrisico’s af op de samenleving. Want wie draait er op voor de WW en de onzekerheid van de flexkrachten?”

 

Provincie: