zondag, 3. mei 2015 - 11:07 Update: 03-05-2015 11:10

Nauwkeuriger darmkankermodel kunstmatig nagebouwd

Nauwkeuriger darmkankermodel kunstmatig nagebouwd
Foto: Utrecht UMC
Utrecht

Het is wetenschappers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht gelukt om een kunstmatig celkweekmodel van darmkankerprogressie bij de mens te ontwikkelen. Dit heeft het UMC Utrecht bekendgemaakt.

‘Dit model bootst de situatie bij patiënten nauwkeuriger na dan elk ander darmkankermodel tot nu toe. Onderzoekers kunnen hierin de processen bestuderen die bij het ontstaan van darmkanker een rol spelen en zo nieuwe geneesmiddelen tegen kanker ontwikkelen’, aldus het UMC Utrecht. Het werk van Clevers en zijn collega’s wordt deze week gepubliceerd in Nature.

Genoom

Darmkanker is een van de meest voorkomende en dodelijke vormen van kanker. Net als alle andere vormen van kanker, ontstaat de ziekte uit een ophoping van DNA-mutaties in het genoom van de cel . In tegenstelling tot gezonde cellen hebben veel darmkankercellen bijzonder instabiele genomen en bevatten ze honderden tot duizenden mutaties. 

Dit maakt het moeilijk om te bepalen welke mutaties essentieel zijn voor de ontwikkeling van kanker en voor de overleving van kankercellen. Therapieën zouden zich op deze mutaties kunnen richten. Tot nu toe bestaan er echter nog geen goede menselijke modelsystemen om deze mutaties te bestuderen.

Categorie: