vrijdag, 9. januari 2015 - 8:27 Update: 09-01-2015 16:42

Nederland gewaarschuwd na neergeschoten Oekraïens vrachtvliegtuig

Nederland wist van gevaar luchtruim Oekraïne
Den Haag

De Nederlandse overheid was wel degelijk op de hoogte van de gevaarlijke situatie in het luchtruim van de Oekraïne. Deze heeft verzuimd om dit door te spelen naar de luchtvaartmaatschappijen. Dit stelt de NOS op basis van antwoorden door het kabinet op Kamervragen.

Drie dagen voor de ramp met de MH17 was een vrachtvliegtuig uit de Oekraïne neergeschoten boven het oosten van het land. Een regeringswoordvoerder lichtte diplomaten in van bevriende landen tijdens een briefing.

Het neerhalen van het vrachtvliegtuig zorgde voor een flinke escalatie, omdat men toen nog niet de wetenschap had dat de rebellen vliegtuigen uit de lucht kon schieten.  Het kabinet antwoordde hierop dat zij dit niet als waarschuwing interpreteerden, maar vooral dat er internationaal een stelling zou genomen worden tegen de bemoeienis van Rusland in het conflict.

'Het neerhalen van een Oekraïens militaire vliegtuig eerder die dag werd door de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken genoemd als een voorbeeld van de toenemende escalatie van het conflict en de rol van Rusland daarin', schrijft het kabinet. 

Provincie:
Tag(s):