maandag, 27. april 2015 - 17:40 Update: 28-04-2015 8:15

Nederland helpt getroffen Nepal via Giro555

Nederland helpt Nepal via Giro555
Foto: SHO/Giro555
Den Haag

De 11 samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 hebben zondag de nationale actie afgekondigd: Nederland helpt Nepal. Dit hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) maandag bekendgemaakt.

Zaterdag is Nepal getroffen door een aardbeving  met een kracht van 7.9 op de Schaal van Richter. De inwoners van het land hebben onze hulp dringend nodig. Nederland vierde maandag Koningsdag, maar Nepal is afgelopen zaterdag getroffen door de hevigste aardbeving sinds 80 jaar.  Miljoenen mensen zijn getroffen in dit straatarme land.  Volgens de lokale autoriteiten zijn meer dan 6.000 mensen gewond geraakt. Het dodental staat inmiddels op ruim 3.700.

De verwachting is dat vele mensen nog onder het puin liggen. Gebieden rondom het epicentrum zijn nog altijd niet bereikt. Er wordt gevreesd voor het lot van de lokale bevolking. Mensen in de getroffen gebieden zijn bang terug te keren naar hun huizen door de sterke naschokken van de afgelopen dagen en slapen in de open lucht.
 
De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 leveren directe noodhulp. De getroffenen hebben dringend behoefte aan voedsel, veilig drinkwater, onderdak en medische zorg. Gezien de enorme verwoesting verwachten de hulporganisaties ook veel geld nodig te hebben voor wederopbouw.

Afgelegen gebieden

De grootste uitdaging op dit moment is de toegang tot Nepal en de afgelegen bergdorpen. Het vliegveld in Kathmandu is overbelast, dit belemmert de aanvoer van hulpverleners en hulpgoederen.

Provincie: