zaterdag, 17. januari 2015 - 19:58 Update: 18-01-2015 11:17

Nederlander geëxecuteerd in Indonesië

Nederlander Ang Kiem Soei in Indonesië geëxecuteerd
Foto: Archief EHF
Jakarta

De Nederlander Ang Kiem Soei is zondag (lokale tijd) in Indonesië geëxecuteerd.

Dat heeft zijn advocaat Bart Stapert op Twitter laten weten. Bart Stapert @BartStapert: 'Executie voltrokken om 00:30 Indonesische tijd.' Het lichaam van Ang Kiem Soei zal worden overgebracht naar het vaste land, waar hij zal worden gecremeerd.

Ang nam zaterdag afscheid van zijn Nederlandse advocaat Bart Stapert. Verzoeken om gratie waren afgewezen. Angs Indonesische advocaten hebben geen herzieningsverzoek mogen indienen, zo melden verschillende Nederlandse media.

Stapert laat via Twitter weten dat zijn cliënt dankbaar is voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan. Zo hebben minister Koenders van Buitenlandse Zaken en koning Willem-Alexander pogingen ondernomen om de executie te voorkomen.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma heeft geschokt gereageerd. Wat hem betreft, moet de executie consequenties hebben voor de relatie tussen Nederland en Indonesië. 'Kamer moet hier komende week direct over spreken', twitterde hij.

Ook Amnesty International is boos en geschokt dat Indonesië de doodstraf weer heeft uitgevoerd. Naast  Ang Kiem Soei werden vijf andere personen wegens drugsgerelateerde misdaden ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. De mensenrechtenorganisatie constateert dat alle inspanningen tevergeefs zijn geweest om het leven van Ang te redden. Het nieuwe beleid van Indonesië gaat in tegen de trend in de wereld om de doodstraf af te schaffen, aldus Amnesty in de media.