dinsdag, 24. maart 2015 - 8:48 Update: 24-03-2015 8:52

Nederlanders willen goede bescherming noodlijdende Noordzee

Noordzee
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Bijna alle Nederlanders (96 %) vinden het belangrijk dat delen van de Noordzee beschermd worden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van GfK in opdracht van Greenpeace.

Zeven op de tien zijn van mening dat zeereservaten moeten worden ingesteld: gebieden die afgeschermd worden voor elke vorm van economische activiteit. Ruim zeventig procent vindt bovendien dat stukken van de Noordzee gevrijwaard moeten worden van vissers. Het gaat slecht met onze zee en de overheid lijkt dat met een flinke korrel zout te nemen. Greenpeace koerst daarom met de ‘Arctic Sunrise’ richting Nederland om de roep om bescherming van de Noordzee kracht bij te zetten.

Kaalslag

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders op flinke schaal recreëren in en bij de Noordzee. 35-Plussers genieten bij uitstek van een wandeling langs de kust (68 %), terwijl jongeren er vooral graag zonnen en zwemmen (respectievelijk 50 en 47 %). Dat zoveel Nederlanders willen dat de Noordzee beschermd wordt, is niet voor niets. Volgens de laatst bekende gegevens van het Planbureau voor de Leefomgeving heeft in de laatste eeuw een regelrechte kaalslag plaatsgevonden in onze zee. 

Provincie:
Tag(s):