donderdag, 26. februari 2015 - 13:01

Nederlandse DNA-databank goed voor 25.000 internationale matches

dna
Foto: SXC
Rijswijk

De vergelijking van de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken met de databanken in 20 andere Europese landen, heeft in de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 februari de 25.000e match opgeleverd.

Het was een match tussen een spoor uit Nederland en een persoon wiens DNA-profiel in de Oostenrijkse DNA-databank zit.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) beheert de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken. Nederland vergelijkt sinds 2008 DNA-profielen die zijn opgenomen in deze databank met een toenemend aantal EU-landen. Dat gebeurt op basis van het in 2005 ondertekende verdrag van Prüm, dat drie jaar daarna werd omgezet in Europese wetgeving.

Verdere uitbreiding

Op dit moment vergelijkt Nederland DNA-profielen met in totaal 20 EU-lidstaten. In de nabije toekomst moet deze vergelijking met alle 27 andere lidstaten plaatsvinden. Ook de niet-EU-lidstaten Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein kunnen zich aansluiten. De eerste twee hebben al aangegeven dat te willen doen.

België was vorig jaar zomer het twintigste land waarmee Nederland DNA-profielen ging vergelijken. Dat leverde tot nog toe al 2064 gerapporteerde matches op.

Automatische vergelijkingen

De vergelijking van DNA-profielen van sporen en personen verloopt volledig automatisch. Iedere nacht worden alle nieuwe en gewijzigde DNA-profielen uit de DNA-databank voor strafzaken verstuurd naar de databanken van aangesloten landen en daar vergeleken. De resultaten hiervan worden direct weer teruggestuurd.

Provincie:
Blik op 112: