zaterdag, 28. maart 2015 - 12:43 Update: 28-03-2015 20:46

'Nieuw handelsakkoord schaadt gezondheid van werknemers'

Omstreden handelsverdrag TTIP bedreigt gezondheid werknemers en geeft multinationals alle macht
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het omstreden handelsakkoord TTIP dreigt ten koste te gaan van de gezondheid van werknemers. Die waarschuwing doet de FNV zaterdag in het AD.

Multinationals

De Verenigde Staten en Europa onderhandelen momenteel over een nieuw handelsverdrag: TTIP. Door dit verdrag krijgen multinationals nog meer macht dan nu, en dreigen belangrijke wettelijke afspraken die we hebben gemaakt, verloren te gaan. De FNV zegt dan ook NEE tegen TTIP. Dit schrijft de FNV op de website.

TTIP  zal leiden tot een verlaging van de normen in de EU op het gebied van milieu en voedselveiligheid tot het niveau van de VS. De kans is dan groot dat bijvoorbeeld chloorkippen en genetisch gemodificeerd voedsel in Europa op de markt komen, terwijl die nu nog verboden zijn, zo schrijft de krant zaterdag.

600.000 banen op de tocht

Arbeidsvoorwaarden en lonen staan nu al onder druk. Dat dreigt alleen maar meer te worden als TTIP er komt. In Europa dreigen 600.000 banen verloren te gaan. En de gezondheid van werknemers staat op het spel, omdat zij vaker blootgesteld dreigen te worden aan gevaarlijke stoffen.

Gevaarlijke stoffen

Dat komt vooral doordat het beschermingsniveau voor veel gevaarlijke stoffen in Amerkika veel lager ligt dan in Nederland. ,,Die strengere eisen gaat Amerika echt niet overnemen. De grote chemische concerns daar zitten niet te wachten op strengere regels. Die zorgen voor meer kosten’’, zegt Wim van Veelen van de FNV tegen het AD. 

Kanker

Bij gevaarlijke stoffen kun je denken aan asbest, bestrijdingsmiddelen in de landbouw en kwartsstof, waar veel in de bouw mee wordt gewerkt. In Nederland zijn er afspraken die ervoor zorgen dat werknemers tegen deze stoffen beschermd worden. Die afspraken zijn beter dan in Amerika. Bouwvakkers worden ziek van een te hoge blootstelling aan kwartsstof; van longklachten tot in het ergste geval kanker. 

Geen goed idee

FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier in het AD: ,,Wij vrezen dat er ook geprobeerd wordt arboregels af te zwakken en dat vinden wij geen goed idee. Aan rechten waar we een eeuw voor hebben gestreden, mag niet getornd worden.” De FNV roept dan ook op om juist te werken aan betere bescherming van werknemers tegen beroepsziekten. Zowel op landelijk niveau, als in Europa.

Provincie: