maandag, 27. april 2015 - 8:52 Update: 28-04-2015 18:28

Nog steeds te veel zout in veel levensmiddelen volgens Consumentenbond

Zoutgehalte van veel levensmiddelen nog onverminderd te hoog
Foto: Archief EHF
Den Haag

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat, ondanks beloftes van producenten om hun producten minder zout te maken, dat veel zoute levensmiddelen de afgelopen jaren even zout zijn gebleven of zelfs zouter geworden.

Van 90 producten die in eerdere onderzoeken als zoutste uit de test kwamen, blijkt er bij 40 nog niets verbeterd. De Consumentenbond, de Hartstichting, de Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging vinden dat de zoutreductie niet voortvarend genoeg wordt opgepakt en roepen minister Schippers (VWS) op om meer werk te maken van het terugdringen van zout in levensmiddelen.

Minder zout

Er zijn fabrikanten die laten zien dat zoutreductie wel degelijk mogelijk is. Zo verlaagde Aldi het zout in zijn Kimo borrelnootjes sinds 2013 met de helft en Albert Heijn bracht het zout in de Kop Soep Kip met meer dan 50% terug. 

Zout of zouter

Maar de Honig-mix voor Nasi Speciaal is nog even zout als in 2011, de Wagner Big Pizza Supreme is met 5,5 gram zout per pizza 10% zouter dan in 2013 en de kaas van Old Amsterdam bevat 15% meer zout dan twee jaar geleden. Een onderzoek van de Gezondgids van april 2015 liet ook al zien dat kruidenmixen voor kip, gehakt en vis vaak onverantwoord veel zout bevatten, soms wel 81%.

Categorie:
Provincie: