woensdag, 11. februari 2015 - 22:23

Nooren komen gevangenisstraf uitzitten in Drenthe

Foto van gevangenis celdeur | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Veenhuizen

Noren naar gevangenis Veenhuizen Binnenkort zal een groot aantal Noorse gedetineerden intrek nemen in de Norgerhaven gevangenis in Veenhuizen. “Dat is goed nieuws, want hierdoor blijft de werkgelegenheid voor een groot aantal medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen behouden,” zegt VVD staatssecretaris van Justitie Fred Teeven.

Op 2 maart zal Teeven met de Noorse minister van Justitie een verdrag, dat de komst van de Noren regelt, sluiten. Het verdrag wordt gesloten voor een termijn van 36 maanden, met de mogelijkheid van verlenging voor de duur van ten minste 1 jaar.

Door het verdrag wordt het capaciteitenoverschot in de Nederlandse gevangenissen kleiner. Door de daling van criminaliteit en de grootschalige invoering van meerpersoonscellengebruik zijn er minder inrichtingen nodig. De omgeving hoeft zich geen zorgen te maken dat de Noren met verlof gaan in Veenhuizen. Zij keren voor hun resocialisatie terug naar Noorwegen. Uit diverse bezoeken deze zomer van een Noorse delegatie bleek dat de Noren onder de indruk waren van de Nederlandse inrichtingen. Ook heeft Nederland al ervaring met de overkomst van buitenlandse gedetineerden. Zo wordt de PI Tilburg sinds februari 2010 verhuurd aan de Belgen.

Provincie:
Tag(s):