maandag, 2. maart 2015 - 14:42 Update: 02-03-2015 14:44

Noorse gevangenen komen in september naar Nederlandse cellen

Noorse gevangenen komen in september naar Nederlandse cellen
Foto: Archief EHF
Veenhuizen

Noorse gevangenen komen zo mogelijk al op 1 september van dit jaar naar Nederland om hun straffen in een Nederlandse cel uit te zitten. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie en de Noorse minister Anundsen van Justitie hebben dit maandag afgesproken.

Dat kan pas officieel na instemming van het Noorse en het Nederlandse parlement. Teeven en Anundsen tekenden vandaag in Veenhuizen het verdrag waarin wordt geregeld dat de Noorse gevangenen naar Nederland kunnen komen.

Na ratificatie van het verdrag zullen er 242 Noorse gedetineerden worden geplaatst in de locatie Norgerhaven van de penitentiaire inrichting in Veenhuizen. Reden voor de internationale samenwerking is dat Nederland kampt met een overschot aan celcapaciteit terwijl Noorwegen juist te weinig plekken heeft voor gedetineerden. Het verdrag geldt voorlopig voor drie jaar, met de mogelijkheid om het verdrag met telkens een jaar te verlengen.

In Norgerhaven zal een Noorse directeur worden aangesteld, ook zal er een Noors regime gaan gelden. De rest van het personeel blijft Nederlands. Door de overeenkomst blijft er voor 239 FTE aan werkgelegenheid behouden binnen het gevangeniswezen. Medewerkers krijgen opleidingen in het Noorse recht en de detentiecultuur, ook is er voor hen de mogelijkheid om een cursus Engels te volgen.

Staatssecretaris Teeven: “Door onze cellen beschikbaar te stellen aan Noorwegen, helpen we de Noren aan extra detentiecapaciteit. En zo beschermen we de werkgelegenheid. Ik ben daar heel erg blij mee. Het is opnieuw een bewijs dat dit kabinet alles op alles zet om mensen aan het werk te krijgen en aan het werk te houden.”

Provincie:
Tag(s):