dinsdag, 5. mei 2015 - 9:50

'Nootjes niet geschikt voor kinderen onder de zes jaar'

pinda
Foto: fbf
Gent

Als het aan longartsen van het UZ in Gent ligt komt er een waarschuwing op zakken met pinda's met de tekst: 'Niet geschikt voor kinderen'. Volgens de artsen in de krant Het Laatste Nieuws worden er elk jaar tien tot vijftien kindjes op spoedeisende hulp binnengebracht nadat ze zich hebben verslikt in een nootje.

De pindanoot is de belangrijkste oorzaak van urgenties voor een longarts, soms zelfs met fatale gevolgen. "Dat is een te weinig gekend probleem", zegt dr. Filomeen Haerynck in de krant. Zij heeft sinds 2002 al twee keer een kindje zien sterven door en pindanoot.

Kinderen zouden bij het eten van pindanootjes en nootjes in het algemeen niet voldoende kauwen omdat het gebit nog niet voldoende is ontwikkeld, aldus dr. Haerynk. Een stuk pindanoot kan zich dan vastzetten in de luchtpijptak.

Het advies luidt dan ook: 'zet die nootjes tijdens tuinfeestjes buiten het bereik van kinderen jonger dan 6 jaar''. De longartsen van het UZ willen het miskende risico van pindanootjes aankaarten bij de overheid. 

Categorie:
Tag(s):