dinsdag, 24. februari 2015 - 19:50 Update: 25-02-2015 9:20

NS onderzoekt mogelijke omkoping bij aanschaf nieuwe generatie Sprinters

NS onderzoekt omkoping consultant bij aanschaf opvolger Sprinter
Foto: Archief EHF
Utrecht

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn een intern onderzoek gestart naar een vermeende omkoping van een externe consultant van de NS. Dit heeft de NS dinsdagavond laten weten.

De externe consultant van NS zou tegen betaling informatie hebben verstrekt aan een treinenfabrikant die meedeed in de aanbesteding voor de opvolger van de huidige Sprinter.

NS zou volgens eigen zeggen onlangs geïnformeerd zijn dat een externe consultant mogelijk gehandeld heeft in strijd met geldende regels bij de aanbesteding van de nieuwe generatie Sprinters door documenten te verkopen aan een treinbouwer. Deze aanbesteding is in 2014 afgerond. NS neemt dit signaal zeer serieus en heeft daarom per direct het contract met deze consultant opgeschort en hem de toegang tot het pand en de IT-systemen ontzegd.

NS heeft daarnaast ook meteen actie ondernomen door een onderzoek in te stellen met hulp van een gespecialiseerd onderzoeksbureau onder leiding van een externe advocaat. Hierbij wordt gekeken naar alle werkzaamheden die deze consultant over de afgelopen jaren voor NS heeft verricht. Dit onderzoek loopt momenteel. Gedurende het onderzoek verricht de externe consultant geen werkzaamheden voor NS.

Tag(s):