donderdag, 30. april 2015 - 19:52 Update: 30-04-2015 21:43

Olieprijs oorzaak daling winst Shell

Winst Shell meer dan gehalveerd
Foto: Archief EHF
Den Haag

In het eerste kwartaal van 2015 is de winst van Shell met 56 procent afgenomen. Dit komt door de forse daling van de olieprijs. Beleggers hielden al rekening met de forse winstdaling. Dit melden verschillende media donderdag.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 is de winst van Royal Dutch Shell meer dan gehalveerd. Oorzaak is vooral de bijna gehalveerde olieprijzen. Begin dit jaar bedroeg de olieprijs rond 55 dollar, maar een jaar geleden was dat nog bijna 110 dollar. De olie-industrie heeft niet alleen last van de lage olieprijs, maar ook van de moeizaam aantrekkende wereldeconomie.

Maar ondanks een scherpe bruto winstdaling van 56 procent, steeg het aandeel van Shell licht in waarde. Dit gebeurde nadat het bedrijf opnieuw had toegezegd dat het een riant dividend zal blijven uitkeren van 0,47 dollarcent per aandeel. Daarnaast blijft het bedrijf zijn kosten verlagen en doorgaan met het inkopen van eigen aandelen.

Drie weken geleden maakte Shell bekend dat het het Britse gasbedrijf BG wil overnemen voor 64 miljard euro. Als die aankoop een feit is, krijgt Shell er in een klap een flinke olie- en gasproductie bij en wordt Shell het grootste gasbedrijf ter wereld, gespecialiseerd in LNG en olie- en gasexploratie in diepzee.

Categorie:
Tag(s):