vrijdag, 10. april 2015 - 11:28

OM eist 20 maanden jeugddetentie en jeugd-TBS voor moord op schoolplein Voorburg

OM eist 20 maanden jeugddetentie en jeugd-TBS voor moord op schoolplein Voorburg
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Voorburg

De officier van justitie eiste vandaag vrijdag 10 april 20 maanden jeugddetentie en jeugd-TBS tegen een 16-jarige jongen uit Rijswijk die op 10 oktober 2014 een 15-jarige klasgenoot om het leven bracht. De jongen werd in zijn nek gestoken en overleed kort daarna. De officier van justitie acht de verdachte schuldig aan moord omdat er sprake is geweest van voorbedachte raad.

Een 16-jarige medeverdachte moet vrijdag 10 april ook voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord omdat hij het mes aan de verdachte heeft gegeven en hem heeft verteld hoe hij het mes zou kunnen gebruiken. De strafzaak tegen hem is nog bezig. Later vandaag zal de officier van justitie haar eis tegen deze verdachte bekend maken.

Opzet en voorbedachte raad
De verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij het slachtoffer alleen wilde slaan en vergeten was dat hij een mes in zijn handen had. De officier van justitie gelooft dit niet. Ten eerste is op de camerabeelden duidelijk te zien dat hij een stekende beweging maakt. Daarnaast heeft de verdachte in eerder gevoerde chatgesprekken gezegd degene die hem lastigvalt te zullen steken. Ook is er een getuige tegen wie de verdachte, nadat hij het mes uit zijn locker pakte, zei dat hij het slachtoffer ging steken.

De officier van justitie is er dan ook van overtuigd dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk en met voorbedachte raad heeft gedood. De verdachte is onderzocht en volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar gezien diverse psychische stoornissen. De officier van justitie neemt deze conclusie over.

Provincie: