maandag, 13. april 2015 - 15:58 Update: 13-04-2015 16:11

OM eist ook in hogere beroep voorwaardelijke celstraf voor hulp bij zelfdoding

OM eist ook in hogere beroep voorwaardelijke celstraf voor hulp bij zelfdoding
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Arnhem/Ermelo

Maandag heeft de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem in hoger beroep drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van één jaar geëist tegen een inmiddels 74-jarige man uit Bennekom. ‘Hij wordt er van verdacht dat hij zijn moeder heeft geholpen bij haar zelfdoding’, meldt het OM maandag.

De 99-jarige moeder van verdachte overleed in de nacht van 7 op 8 juni 2008 in Ermelo. Ze had een duidelijke doodswens. In een documentaire die op 8 februari 2010 werd uitgezonden door het tv-programma Netwerk, maakte de verdachte publiekelijk bekend dat hij zijn moeder geholpen heeft bij haar zelfdoding. Vòòr die uitzending waren er geen indicaties van een onnatuurlijk overlijden.

Centraal in deze zaak staat de vraag, die net als in alle andere strafzaken moet worden beantwoord, of verdachte met zijn hulp bij het overlijden van zijn moeder strafrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld en of zich dat uiteindelijk zou moeten vertalen in een straf. Daarbij is de bestaande wetgeving leidend.

Provincie:
Tag(s):