woensdag, 7. januari 2015 - 17:46 Update: 07-01-2015 18:07

OM eist uitzitten proeftijd 3 jaar voor Willem H.

OM eist uitzitten proeftijd 3 jaar voor Willem H.
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het openbaar ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank Haarlem 6,5 en 4,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de twee hoofdverdachten in het Andes-onderzoek.

Volgens de officieren van justitie van het Landelijk Parket hebben de twee hoofdverdachten drie jaar leiding gegeven aan een criminele organisatie, die gericht was op witwassen en het plegen van geweldsmisdrijven. ‘’Verdachten waanden zich onaantastbaar en pleegden strafbare feiten in een sfeer van intimidatie en geweld.’’

Afpersing en bedreiging

Volgens de officieren van justitie is afpersing binnen het criminele milieu een veel voorkomende vorm van zelfverrijking. Verdachten hebben met medeverdachte Willem H. geprobeerd Theo H. af te persen in verband met een financieel conflict in de onderwereld. 

H. heeft volgens de officieren van justitie ook ernstige dreigementen geuit tegen Peter R. de Vries om zo te voorkomen dat zijn naam werd genoemd in een verfilming van het boek over de Heineken-ontvoering.

Medeverdachten

Tegen H. eist het openbaar ministerie een gevangenisstraf van 1 jaar en 6 maanden en een volledige herroeping van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling. De officieren van justitie eisen dat hij zijn proeftijd van drie jaar volledig moet uitzitten. Tegen zes medeverdachten in het Andes-onderzoek zijn gevangenisstraffen variërend van vier maanden tot anderhalf jaar.

Provincie:
Tag(s):