dinsdag, 24. maart 2015 - 15:44 Update: 24-03-2015 16:23

OM eist vijf jaar cel voor vleesschandaal

OM eist vijf jaar cel tegen vleesverwerker Willy S.
Foto: fbf archief
Oss

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen vleesverwerker Willy S. uit Oss, omdat hij in 2011 en 2012 volgens het Openbaar Ministerie (OM) op grote schaal paardenvlees heeft omgekat naar rundvlees: “Door zijn handelen is op grove wijze het vertrouwen van de consument in de veiligheid en kwaliteit van vlees geschonden.

Het OM zegt: “Door zijn handelen is op grove wijze het vertrouwen van de consument in de veiligheid en kwaliteit van vlees geschonden. Hij heeft de reputatie van Nederland als vlees exporterend land te grabbel gegooid. Daarbij past een jarenlange gevangenisstraf.”

Aanleiding onderzoek

Bij Willy S. werden karkassen uitgebeend en versneden. Hij leverde aan ambachtelijke slagerijen in de regio, aan vleesgrossiers en aan de vleesverwerkende industrie in binnen- en buitenland. Het onderzoek door de NVWA-IOD startte begin 2013, nadat er bij een afnemer van S. resten van paarden in hamburgers waren aangetroffen.  Intern onderzoek wees uit dat de grondstoffen voor de hamburgers afkomstig waren van S. Daarnaast werden in een andere partij grondstoffen ook paardenresten aangetroffen. Deze partij was eveneens afkomstig van S. In de bijbehorende documenten stond dat het om 100% rundvlees had moeten gaan. Hierop rees het vermoeden dat S. zich zou schuldig maken aan valsheid in geschrift en oplichting van afnemers.

 

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

 

Provincie: