maandag, 9. februari 2015 - 9:47 Update: 09-02-2015 20:06

OM gaat in hoger beroep om vrijspraak Syriëgangers

Rechtbank Arnhem spreekt vermeende Syriëgangers vrij
Foto: Archief EHF
Arnhem

Het OM Oost-Nederland gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Gelderland in de strafzaak tegen twee vermeende Syriëgangers. Dit heeft het OM maandagmiddag laten weten.

'De rechtbank sprak de twee mannen uit Arnhem van 22 en 27 jaar vandaag vrij van alle ten laste gelegde feiten', aldus het OM. De rechtbank in Gelderland heeft maandag twee moslims uit Arnhem (22 en 27 jaar) vrijgesproken van het voorbereiden van terroristische misdrijven. 

De mannen werden in augustus 2013 in Kleef (Duitsland) aangehouden. Zij hadden daar twee auto’s gehuurd om naar Syrië/Turkije te reizen. In die auto’s trof de politie een grote hoeveelheid goederen aan, waaronder outdoorkleding, kampeerspullen, bivakmutsen, communicatiemiddelen en djellaba’s. Volgens het OM blijkt uit het dossier dat de verdachten de intentie hadden om met deze spullen de gewapende strijd in Syrië te faciliteren.

​De 27-jarige man verklaarde tijdens de zitting dat hij een deel van die spullen aan zijn broer in Syrië wilde geven. Ook wilde hij zich in Syrië vestigen, zodat hij daar onder Islamitische wetgeving zou kunnen leven. De 22-jarige man verklaarde tijdens de zitting dat hij zijn broer in Turkije wilde bezoeken en niet van plan was naar Syrië te reizen.

De rechtbank concludeert dat hoewel de 27-jarige man een streng islamitische ideologie aanhangt en wist dat zijn broer deelneemt aan de strijd in Syrië er onvoldoende bewijs is dat de man een terroristisch of ander misdrijf wilde plegen of zou hebben gepleegd.

Op basis van het dossier is de rechtbank er niet van overtuigd dat de 22-jarige man een radicaalislamitische ideologie aanhangt of dat hij wilde deelnemen aan de gewapende strijd in Syrië. De rechtbank heeft ook niet kunnen vaststellen dat verdachte onderweg was naar Syrië. De rechtbank sprak beide mannen dan ook vrij. De officier van justitie had twee jaar gevangenisstraf geëist.

Provincie:
Tag(s):