zondag, 22. februari 2015 - 12:15 Update: 22-02-2015 13:05

OM neemt in één jaar 10 miljoen euro in beslag van criminelen

OM neemt in één jaar 10 miljoen euro in beslag van criminelen
Foto: Archief EHF
Hilversum

In het tv-programma WNL op Zondag meldt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dat het Openbaar Ministerie (OM) het afgelopen jaar 10 miljoen euro in beslag heeft genomen bij verdachten en veroordeelden van misdrijven.

Het geld is opzij gezet om eventueel uit te keren aan slachtoffers. Dit melden verschillende media zondag. Sinds januari 2014 bestaat de mogelijkheid van beslaglegging bij daders ten gunste van slachtoffers.  Teeven in WNL: 'Na één jaar is dit best een aardig resultaat.' 

Hoeveel geld er naar de slachtoffers gaat, is nog onduidelijk. Het geld wordt pas uitgekeerd als de verdachte veroordeeld is en er geen beroep meer loopt. In zo'n 130 zaken heeft het OM geld in beslag genomen. De rechter zal uiteindelijk bepalen of er een schadevergoeding wordt toegekend. In een flink deel van de zaken is dat proces nog niet afgerond.

In WNL komt Teeven met het voorbeeld van de zaak van een 18-jarige jongen. Deze reed met een nieuwe scooter en 500 euro op zak te hard door een winkelcentrum en rijdt daarbij een oude man aan. Voor een schadevergoeding aan de man kan justitie dan 'conservatoir beslag' leggen op het geld en de scooter van de jongen.

 

Provincie:
Tag(s):