maandag, 30. maart 2015 - 13:20 Update: 30-03-2015 17:39

OM:'Tap-gesprekken duiden op opstellen BUK-raket door separatisten'

OM doet MH17-oproep via YouTube:wie heeft deze BUK gezien?
Foto: OM
Rotterdam

Het internationale opsporingsteam van het Nederlandse Openbare Ministerie (OM) heeft in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 via YouTube een oproep gedaan aan getuigen in Oost-Oekraïne. Dit meldt het OM maandagmiddag.

BUK-raketsysteem

Het opsporingsteam onderzoekt meerdere scenario’s. Eén scenario gaat ervan uit dat vanuit deze regio de MH17 op 17 juli 2014 om 16.20 uur zou zijn neergehaald. Binnen dit scenario zoekt het opsporingsteam getuigen die meer kunnen vertellen over het transport, de bemanning en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de regio Donbass in Oost-Oekraïne in de dagen voor en na de crash.

Tap-gesprekken

De video toont beelden van het transport door Oost-Oekraïne van een BUK-raketsysteem op een dieplader. In de oproep zijn ook gedeelten van afgeluisterde telefoongesprekken van separatisten opgenomen. Daarin is te horen dat er wordt gesproken dat er een BUK-systeem staat opgesteld.

Te vroeg voor conclusies

‘Deze getuigenoproep betekent niet dat voor politie en OM al onomstotelijk vast staat wat de oorzaak is van het neerstorten van vlucht MH17. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is te vroeg om al conclusies te trekken over de oorzaak van de vliegramp. Om die reden wordt nadrukkelijk in deze oproep ook gevraagd om iedere andere informatie die kan helpen bij het oplossen van deze tragedie’, stelt het OM.

De video van het OM:

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):