maandag, 27. april 2015 - 21:10

Ondanks het koele weer op Koningsdag toch boetes voor slecht bewaard voedsel op vrijmarkt

Foto van gitaar vrijmarkt Koningsdag Amstelveen | EHF en Martin Seegers
Foto: EHF en Martin Seegers
Den Haag

In het kader van de voedselveiligheid op vrijmarkten en oranjefeesten zijn op Koningsdag 2015 62 inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op pad gegaan om inspecties uit te voeren.

Verspreid over het land zijn zo'n 370 inspecties uitgevoerd (stand om 17.00 uur vandaag). Daarbij werden vooral beroepsmatige standhouders gecontroleerd. NVWA-inspecteurs maakten 12 keer een boeterapport op; 103 overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing.

De meeste straatverkopers die in de fout gingen hadden problemen met het goed op temperatuur brengen of houden van het aangeboden voedsel. In 13 gevallen is gewaarschuwd in verband met tekortschietende hygiëne. In 34 gevallen mochten verkopers hun voedingswaren niet meer verkopen, omdat deze ongeschikt voor consumptie waren. In Amsterdam is een particuliere standhouder in samenwerking met stadstoezicht van de markt verwijderd, omdat hij geen vergunning had om voedsel uit te venten. Op diverse plekken moest de verkoop van voedsel aan consumenten door standhouders worden gestaakt, omdat dit ongeschikt was voor consumptie, meestal omdat er problemen waren met verhitten. Rechauds gingen door de harde wind uit waardoor het eten niet goed verhit kon worden of te snel afkoelde.

De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of de ruimte waarin het voedsel wordt bereid wel geschikt is. Ook kijken ze of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de €525 en €1050 euro. Inspecteurs van de NVWA zien er op toe dat onveilig voedsel niet alsnog wordt verkocht.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):