woensdag, 11. februari 2015 - 10:35 Update: 12-02-2015 15:17

Onderkoelde kinderdrenkelingen na hartstilstand niet langer dan 30 minuten reanimeren

Foto van hart | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Groningen

Het is medisch gezien niet zinvol om kinder-drenkelingen die een hartstilstand hebben en onderkoeld zijn, langer dan dertig minuten te reanimeren. Dat is de conclusie van een uitvoerige studie onder leiding van kinderintensivist Joke Kieboom van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Na langdurige reanimaties kon vaak wel het hart weer functioneren, maar overleed desondanks 90% van deze kinderen, meestal binnen enkele dagen. De overige kinderen overleefden in vegetatieve staat of met zeer ernstige hersenschade. Kieboom pleit voor het aanpassen van de medische richtlijnen op dit terrein. Zij publiceert vandaag in British Medical Journal over haar onderzoek.

Hersenbeschadiging

In deze studie onderzocht Kieboom alle 736 gevallen in Nederland van jonge drenkelingen die de afgelopen 20 jaar waren opgenomen in een van de 8 Universitaire Medische Centra. 160 kinderen bleken bij het starten van de reanimatie een hartstilstand te hebben in combinatie met onderkoeling (dit is een lichaamstemperatuur < 34 graden Celsius). In 98 gevallen werden deze drenkelingen langer dan dertig minuten intensief gereanimeerd. 90% van de kinderen kwam te overlijden en de overige 10% hadden zeer ernstige hersenbeschadigingen.

Volgens Kieboom levert deze studie een hele duidelijke conclusie op, zij het helaas niet een positieve: ’Het is duidelijk dat langer dan 30 minuten reanimeren bij deze kinderen geen goede medische uitkomst meer oplevert. Hoe moeilijk dit ook is, daar zullen wij eerlijk over moeten zijn en naar moeten handelen.’

Categorie:
Blik op 112:
Tag(s):