zondag, 22. maart 2015 - 11:26 Update: 22-03-2015 12:02

Onkruidverdelger Roundup aangemerkt als mogelijk kankerverwekkend

Foto van demonstratie tegen Monsanto | M. van Harten
Foto: M. van Harten
Lyon

De afdeling voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie houdt er rekening mee dat industrieel gebruik van glyfosaat gevaarlijk is. Glyfosaat is één van de populairste onkruidverdelgers en wordt op grote schaal gebruikt in de landbouwindustrie.

Het middel glysofaat is bekend onder de merknaam Roundup. Dit schrijft het Parool zaterdag. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) denkt dat als het middel gebruikt wordt door tuinierende particulieren het niet riskant is.

Via een artikel in tijdschrift The Lancet Oncology laat het IARC weten dat glysofaat nu te boek staat als mogelijk kankerverwekkend. Dat is in rangorde van zorgelijkheid de tweede categorie. Volgens het IARC is het middel aangetroffen in het bloed van landbouwarbeiders. Het wordt dus door het lichaam opgenomen. Er is al 'beperkt bewijs' dat de onkruidverdelger bij mensen non-Hodgkin-lymfklierkanker kan veroorzaken. Inmiddels is er al bij ratten en muizen duidelijk aangetoond dat deze dieren door het blootstaan aan glysofaat verschillende vormen van kanker kunnen ontwikkelen.

De fabrikant van Roundup, Monsanto, is het niet eens met het besluit van IARC.  Monsanto is een Amerikaans chemisch bedrijf en wereldleider op het gebied van de genetische modificatie van zaden en producent van Roundup,

Foto: Demonstranten betogen op de Dam tegen de Amerikaanse multinational Monsanto, maker van genetisch gemanipuleerde producten en onkruidverdelger Roundup.

Categorie: