woensdag, 14. januari 2015 - 12:18 Update: 14-01-2015 15:33

Ontslag door verkeerde uitlatingen op social media neemt steeds meer toe

Uitlatingen op social media leiden steeds vaker tot ontslag
Foto: Facebook

Social media als Facebook en Twitter zijn populair en die populariteit groeit. Maar daardoor groeit ook het aantal mensen dat ontslag krijgt vanwege een 'sociale uitglijder'.

Het is dus uitkijken geblazen met wat je op Facebook of Twitter zet. Bij DAS, een van de grootste juridische dienstverleners van Nederland, vormen misstappen op social media inmiddels de oorzaak van een tiende van alle zaken waarbij sprake is van ontslag op staande voet, zo schrijft de Volkskrant woensdag.

Werkgevers krijgen de uitspraken van hun werknemers pas onder ogen doordat andere Facebookgebrukers hen er via screenshots op attenderen en hen aansporen de werknemer te ontslaan, aldus de krant. DAS laat weten in 2014 300 ontslagzaken te hebben gehad waarbij uitlatingen op social media een rol speelden. In 70 van deze gevallen waren de uitlatingen zo ernstig dat ze op zichzelf al voldoende waren om ontslag aan te zeggen.

Er zijn meer arbeidsrechtdeskundigen die het aantal ontslagen door een verkeerde uitlating op Facebook zien toenemen. Arbeidsrechtjurist Hanneke Boesveld van juridisch dienstverlener ARAG tegen de krant: 'Vroeger reikten dergelijke uitlatingen bij wijze van spreken niet verder dan de verjaardagskring, nu kunnen ze dankzij internet een eigen leven gaan leiden en de werkgever beschadigen.'

Categorie: