donderdag, 19. maart 2015 - 14:26

Opnieuw celstraf voor gooien met molotovcocktail in Haelen

Opnieuw celstraf voor gooien met molotovcocktail in Haelen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Haelen

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft een man uit het Limburgse Haelen in hoger beroep schuldig bevonden aan pogingen tot zware mishandeling en aan bedreigingen. Het hof heeft de man veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke gedeelte van de opgelegde straf heeft de man al in voorarrest uitgezeten. Verder moet hij de slachtoffers een schadevergoeding betalen voor de geleden immateriële schade.

Naast de woning van de man is een woonwagenkamp gevestigd. De man ondervond hier al lange tijd veel overlast van en had een hek in zijn voortuin geplaatst. In opdracht van de gemeente Leudal, waar Haelen onder valt, kwamen op 21 juni 2012 twee medewerkers van een bergingsbedrijf het hekwerk verwijderen. Zij werden daarbij vergezeld door enkele politieagenten. De man wilde dit verhinderen. Daartoe heeft hij een molotovcocktail naar buiten gegooid, gedreigd met een mes en met een pijl en boog en heeft hij geprobeerd een agent te schoppen. De rechtbank Limburg veroordeelde de man daarom eerder tot negen maanden celstraf. Zowel het Openbaar Ministerie als de man zelf gingen tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Geen psychische overmacht

Volgens de verdediging was er sprake van psychische overmacht. Het hof verwerpt dit verweer en vindt de man volledig toerekeningsvatbaar De man moet hebben ingezien dat wat hij deed volstrekt ongeoorloofd was.

Provincie: