maandag, 30. maart 2015 - 8:00 Update: 30-03-2015 19:32

Opnieuw Nederlanders op nationale terreurlijst

aanpak jihadisme
Foto: Archief bon
Den Haag

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in overleg met de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Financiën besloten om vier personen aan de nationale terrorismelijst toe te voegen.

De vier Nederlanders hebben zich aangesloten bij terroristische groeperingen in Syrië of Irak.

De maatregel houdt in dat de financiële tegoeden van de betrokkenen worden bevroren. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld niet meer vrij beschikken over banktegoeden of gebruik maken van creditcards, en is het strafbaar als anderen hen financiële tegoeden of economische middelen ter beschikking stellen.

'Het bevriezen van tegoeden is een krachtige maatregel om Nederlanders aan te pakken die zich willen aansluiten bij terroristische groeperingen', stelt Koenders. 'Het is goed dat we deze maatregel inzetten, want deze strijders dragen als medeplegers of als medeplichtigen bij aan het meedogenloze geweld in die regio. Zij vormen daarnaast een potentieel risico na terugkeer in de Nederlandse samenleving.'

De minister heeft het besluit genomen op grond van Resolutie 1373 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die verplicht Nederland beperkende maatregelen op te leggen tegen personen die terroristische daden plegen, proberen te plegen of het plegen van deze daden vergemakkelijken.  

Sinds december 2013 zijn 19 personen toegevoegd aan de nationale terrorismelijst.

Provincie:
Tag(s):