woensdag, 29. april 2015 - 9:32 Update: 29-04-2015 13:56

'Oprichten van een nieuwe school is vrijwel onmogelijk'

Oprichten nieuwe school vaak heel moeilijk
Foto: Archief EHF

Het oprichten van een nieuwe school is in Nederland vaak heel moeilijk, zo niet 'vrijwel onmogelijk'. Dit komt omdat bestaande scholen en gemeenten zich verzetten tegen de komst van nieuwe middelbare scholen. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Uit cijfers die de krant heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs blijkt dat sinds 2004 er in Nederland maar vijf nieuwe middelbare scholen zijn opgericht door schoolbesturen die nog niet in de regio actie waren.

Zeven andere nieuwkomers hebben toestemming gekregen om een school op te richten. Zij starten later dit jaar. Gemeenten en scholen tekenen vaak beroep aan tegen dat soort besluiten van het ministerie van Onderwijs. Ook vertragen ze procedures en stellen ze een besluit over huisvesting vaak uit tot het laatste moment.   

Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht aan Tilburg University. in de krant: 'De overheid stelt zulke zware eisen aan nieuwe scholen, dat vrijwel niemand eraan kan voldoen. Feitelijk bestaat de vrijheid van stichting niet meer.'

Provincie: