dinsdag, 3. maart 2015 - 18:46 Update: 03-03-2015 18:50

Oud-penningmeester Straatnieuws Utrecht 'verdient' werkstraf volgens OM

Oud-penningmeester Straatnieuws Utrecht 'verdient' werkstraf volgens OM
Foto: Archief EHF
Utrecht

Tegen de 56-jarige oud-penningmeester van het Utrechtse Straatnieuws heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag een werkstraf van 240 uur geëist.

De oud-penningmeester wordt verdacht van verduistering van een fors bedrag uit de kas van de stichting. De verdachte heeft hiervan een groot deel terugbetaald; gezien de onduidelijkheid over de restschuld moet de vordering van de Stichting Straatnieuws worden behandeld door de civiele rechter.

Bij zijn aantreden als penningmeester in juli 2012 had hij aanvankelijk een geldige reden om de contante opbrengsten van de verkopers van het Straatnieuws over te boeken naar zijn eigen rekening. Op dat moment was de bankpas van de stichting nog niet geactiveerd en het zou niet goed zijn als er veel contant geld zou blijven liggen in het kantoor van het Straatnieuws. 

De strafbare feiten beginnen dan ook pas op 10 augustus 2012 als de pas is geactiveerd en de verdachte geld dat toebehoort aan Straatnieuws op zijn eigen rekening stort en niet op die van de stichting. Na die datum volgen tal van stortingen van contant geld dat aan Straatnieuws toebehoort.