dinsdag, 17. maart 2015 - 13:33

Oud-penningmeester Straatnieuws veroordeeld voor verduistering

Screenshot Straatnieuws Utrecht | SSU
Foto: SSU
Utrecht

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een voormalig penningmeester van de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

De man heeft van 10 augustus 2012 tot oktober 2013 tenminste €26.241,06 verduisterd.

Contant geld

Krantverkopers van het Straatnieuws kopen bij het afgiftepunt hun kranten en betalen deze kranten direct contant. Het geld wordt in een kluis gedaan. Verdachte beschikte als enige bestuurslid over een sleutel van de kluis en was verantwoordelijk voor het afstorten van het contante geld bij de bank.

Overboeking naar rekening Straatnieuws

De verdachte stortte het geld regelmatig op zijn eigen rekening. Volgens de rechtbank kan niet worden gesproken van verduistering wanneer de verdachte het geld vrijwel meteen of korte tijd later overboekte naar de bankrekening van Straatnieuws. Dit leidt ertoe dat de rechtbank tot een lager verduisterd bedrag komt dan de officier van justitie. De officier van justitie merkte alle contante stortingen van geld van Straatnieuws op de bankrekening van verdachte aan als verduisterde bedragen.

Verduistering

Wél is sprake van verduistering als de verdachte het geld niet direct heeft overgeboekt naar de rekening van de stichting. Deze conclusie wordt ondersteund door de verklaring van verdachte dat hij, als hij in geldnood verkeerde, geld van de stichting gebruikte om eigen rekeningen te betalen en dat hij dit geld pas (gedeeltelijk) terugbetaalde als zijn financiële positie dat toeliet. Het exacte bedrag dat de verdachte verduisterde is op basis van het dossier niet te achterhalen. De rechtbank stelt daarom vast dat de man een bedrag van tenminste €26.241,06 heeft verduisterd.

Misbruik positie

De rechtbank neemt het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij geld heeft verduisterd van een stichting die zich inzet om daklozen, een kwetsbare groep in de samenleving, een bron van inkomsten te bieden. Hij heeft zijn positie als penningmeester misbruikt, het vertrouwen dat de stichting en de verkopers van het Straatnieuws in hem hadden ernstig geschaad en de stichting financieel gedupeerd.

Strafmaat

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de verdachte al een groot deel van het verduisterde bedrag aan Straatnieuws heeft terugbetaald en dat hij niet eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld. Ook  houdt de rechtbank rekening met de aanzienlijke en steeds terugkerende negatieve media-aandacht. De rechtbank komt tot een lagere voorwaardelijke gevangenisstraf dan door de officier van justitie werd geëist, omdat de rechtbank tot een lager verduisterd bedrag komt.

Provincie: