woensdag, 18. maart 2015 - 11:02 Update: 18-03-2015 13:19

Overlijden militairen komt hard aan op Defensie

Veel condoleances omgekomen piloten, verslagenheid Defensie groot
Foto: RVD
Den Haag

De helikoptercrash in Mali, waarbij twee militairen omkwamen, heeft op Defensie voor grote verslagenheid gezorgd.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tegen de NOS: 'Het is een verschrikkelijk bericht, waarvan iedereen bij Defensie weet dat het kan komen, maar waarvan je hoopt dat het niet komt.'  De minister zei verder dat niet alleen op Defensie, maar ook op Kamp Castor, de Nederlandse basis in Mali, het overlijden van de militairen hard is aangekomen.

Gisteren is een onderzoek naar de toedracht van de crash gestart,  maar minister Hennis benadrukt dat de grootste aandacht nu uitgaat naar de nabestaanden en het terugbrengen van de lichamen naar Nederland.

Op verschillende condoleancewebsites zijn duizenden berichten binnengekomen voor de twee omgekomen helikopterpiloten. Ook op de website van Defensie is een condoleanceregister geopend, waarop de minister en Commandant der Strijdkracht Tom Middendorp hun medeleven betuigen.

'Wij zijn diep getroffen door het bericht dat Apache-vliegers kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger zijn omgekomen in Mali. Onze gedachten gaan uit naar hun relaties, familie, vrienden en collega’s. Wij leven intens met hen mee en wensen hen kracht bij het omgaan met dit grote verlies. René Zeetsen en Ernst Mollinger zetten zich in voor een vrije en veilige wereld en betaalden daarvoor de hoogste prijs. Ze verdienen ons grootste respect.'

Provincie: