donderdag, 16. april 2015 - 12:35 Update: 16-04-2015 13:08

Overslag Rotterdamse haven sterk gegroeid

Overslag Rotterdamse haven sterk gegroeid
Foto: Archief EHF
Rotterdam

In de Rotterdamse haven zijn in de eerste drie maanden van het jaar meer vaten olie en containers overgeslagen. De goederenoverslag is in deze periode met 7,2 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Havenbedrijf Rotterdam spreekt van een zeer sterk eerste kwartaal, zo meldt het bedrijf op de website.

vooraldde overslag van zogeheten nat massagoed (vooral ruwe olie en olieproducten) nam fors toe. Vergeleken met de eerste drie maanden van 2014 lag het volume ruim 14 procent hoger. En er werden 3,1 miljoen containers verwerkt. Dat is een groei van 7,6 procent.

De overslag van ijzerertsen en kolen nam daarentegen af met 5 procent. Dat komt onder meer doordat er minder wordt geïmporteerd door de Duitse staalindustrie.

De groei laat zich verklaren door het economisch herstel in Europa en het verschuiven van transshipment lading van andere havens naar Rotterdam. Het gaat daarbij om containers die via een grote haven als Rotterdam naar kleinere havens in Noordwest-Europa worden getransporteerd.

De afgelopen maanden zette de schaalvergroting in de containervaart door. Het afgelopen kwartaal werd twee keer het record ‘grootste containerschip ter wereld’ gebroken, en inmiddels is bekend dat MOL (vier schepen van 20.150 TEU (de standaardmaat voor containers) in bestelling)), CMA CGM (drie schepen van 20.600 TEU) en OOCL (zes schepen van 21.100) hier weer overheen zullen gaan.

Rotterdam vaart wel bij deze ontwikkeling omdat het veel beter bereikbaar is voor dit soort schepen dan de concurrerende havens. Dat vertaalt zich onder andere in een toename van het aantal second calls in het eerste kwartaal met 70% tot 51. Schepen varen tussen Azië en Europa in een vast schema en doen daarbij steeds vaker Rotterdam als eerste en als laatste haven aan.

Categorie:
Tag(s):