dinsdag, 14. april 2015 - 10:04 Update: 14-04-2015 10:05

Pasgeboren baby’s van rokende moeders wegen ruim 200 gram minder

Foto van babyvoetjes | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Groningen

Pasgeboren baby’s van rokende moeders wegen gemiddeld ruim 200 gram minder dan baby’s van niet-rokende moeders. Bijna 20 procent van dat lagere geboortegewicht kan worden verklaard door verandering in de DNA methylatie van het GFI1-gen als gevolg van het roken tijdens de zwangerschap.

Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De bevindingen worden in dezelfde studie bevestigd in onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam en de Universiteit van Bristol in Engeland. De onderzoekers publiceren hun bevindingen deze week in het International Journal of Epidemiology.

DNA methylatieverschillen in navelstrengbloed

In een zogenoemde genoombrede methylatie studie onder 255 kinderen van de GECKO Drenthe-studie werd onderzocht of roken tijdens de zwangerschap leidt tot DNA methylatieverschillen in navelstrengbloed van het kind. DNA methylatie verandert de mate waarin genen tot uiting komen (gen expressie) zonder het DNA zelf te veranderen. Deze verandering in gen expressie kan vervolgens zorgen voor veranderingen zoals een lager geboortegewicht.

202 gram lichter

Eerdere studies lieten al zien dat blootstelling aan sigarettenrook tijdens de zwangerschap het methylatiepatroon van het kind kan veranderen. Tot nu toe was nog niet bekend of deze veranderingen in de DNA methylatie ook het lagere geboortegewicht kunnen verklaren. Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen van rokende moeders gemiddeld 202 gram lichter zijn bij de geboorte en dat 12 tot 19% van dit lagere geboortegewicht kan worden verklaard door verschillen in de DNA methylatie van het GFI1 gen. Dit GFI1 gen speelt een rol in groei en ontwikkeling.

'Stoppen met roken tijdens zwangerschap'

De onderzoekers hopen met dit onderzoek bij te kunnen dragen dat zwangere vrouwen stoppen met roken.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):