zondag, 26. april 2015 - 16:34 Update: 27-04-2015 9:07

'Patiënten krijgen onvoldoende info van orthodontist en tandarts'

'Orthodontisten informeren consumenten slecht'
Foto: Archief EHF
Amersfoort

In tegenstelling tot beweringen van orthodontisten zeggen consumenten door hun orthodontist of tandarts niet goed geïnformeerd te worden over de verschillende behandelingsmethoden, typen beugels met bijbehorende prijskaartjes.

Dat blijkt uit de resultaten van het Meldpunt Orthokosten van de Consumentenbond, Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het KRO-NCRV televisieprogramma De Monitor. Ruim een kwart van de Ondervraagden geeft aan geen offerte te hebben gekregen voorafgaand aan de behandeling, terwijl dit wél verplicht is.

De enquête op het Meldpunt Orthokosten is door 600 mensen ingevuld. Dat Meldpunt kwam er als reactie op een rapport van de NZa naar de kosten van de beugelbehandeling. Uit het rapport van de NZa blijkt dat de omzet van orthodontisten niet is gedaald, ondanks een fikse tariefsdaling (32 procent).

De Consumentenbond stelt dat de resultaten van de enquête de argumenten van de orthodontisten voor de kostenstijging ontkrachten. Volgens orthodontisten kiezen mensen bewust voor mooiere en dure beugels. De Consumentenbond vind dat uit het Meldpunt blijkt dat er voor de meeste patiënten helemaal niets te kiezen valt. De grote meerderheid zegt helemaal geen complete informatie te krijgen over de beugelbehandeling. 

De reacties op het Meldpunt maken duidelijk dat consumenten niet weten wat zij mogen verwachten van hun orthodontist. De Consumentenbond adviseert consumenten om hun zorgverlener te vragen om een offerte op papier en zich goed te laten voorlichten over de kosten, kwaliteit en de duur van de behandeling. 

Categorie:
Provincie: