maandag, 27. april 2015 - 14:58 Update: 27-04-2015 15:17

Patiënten met boezemfibrilleren voortaan behandeld door huisarts

Patiënten met boezemfibrilleren voortaan behandeld door huisarts
Foto: Archief FBF
Groningen

Samen met de Groninger huisartsen start het Martini Ziekenhuis, verenigd in de Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) en zorgverzekeraar Menzis in acht huisartsenpraktijken, die bestaan uit 34.000 patiënten, een innovatief project waardoor zorg voor een patiënt met boezemfibrilleren verplaatst wordt vanuit het ziekenhuis naar de huisarts.

Dit bespaart kosten en brengt door een solide samenwerkingsprotocol kwalitatief goede zorg dicht bij de patiënt. Daarnaast voorkomt het project ook beroertes door vroegtijdige onderkenning van boezemfibrilleren. Binnen dit project gaan de huisartsen namelijk via zogenaamde ‘case finding’ in de huisartsenpraktijk ook mensen opsporen die aan boezemfibrilleren lijden, maar dat nog niet weten.

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis in Nederland en komt vooral voor bij ouderen. Hierbij slaat het hart meestal met een hoge en onregelmatige frequentie. Deze aandoening geeft risico op bloedstolsels en daardoor op een beroerte. 

Dit is met medicatie (antistolling) goed te voorkomen. Een patiënt met boezemfibrilleren is nu vaak onder begeleiding van een cardioloog in het ziekenhuis, de zogenaamde tweede lijn. Om deze zorg naar de eerste lijn, de huisarts, te brengen, komt binnen dit project het echocardiogram onder regie en financiering van de huisarts. 

Door het maken van een echocardiogram bepaalt de huisarts of de patiënt in de eerste lijn behandeld kan worden. De cardioloog adviseert hierin en de afspraken zijn vastgelegd in het samenwerkingsprotocol. De huisarts kan te allen tijde de cardioloog (tele)consulteren.