vrijdag, 17. april 2015 - 16:29 Update: 17-04-2015 17:42

Patienten met kanker leven langer door vergelijken behandelingen

Santeon ziekenhuizen verbeteren zorg voor patiënten met kanker
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nijmegen

De zorg voor patiënten met kanker is dit jaar verbeterd door de uitkomsten van behandelingen onder zes topklinische opleidingsziekenhuizen, verenigd in de ziekenhuisketen Santeon, te vergelijken. Dit meldt Santeon vrijdag.

Onder de noemer ‘Zorg voor Uitkomst’ maken de zes ziekenhuizen de uitkomstindicatoren voor behandelingen van onder meer long- en prostaatkanker sinds vorig jaar openbaar op www.zorgvooruitkomst.nl. 

‘En door die uitkomsten te vergelijken kun je van elkaar leren,’ aldus Judith Herder, longarts in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. ‘Wij hebben bijvoorbeeld de zorg voor onze palliatieve longkankerpatiënten kunnen verbeteren.’

In het Catharina Ziekenhuis bleek de gehele groep van palliatieve longkankerpatiënten gemiddeld langer te leven dan in het St. Antonius Ziekenhuis. ‘Samen onderzochten we de mogelijke oorzaak. Het bleek dat het percentage patiënten dat chemotherapie kreeg voorgeschreven nogal verschilde tussen de beide ziekenhuizen,’ aldus Judith Herder. 

In het Catharina Ziekenhuis wordt bij palliatieve longkankerpatiënten vaker chemotherapie gegeven, met enkele maanden langer leven als resultaat. ‘Nu onderzoeken we binnen Santeon of de gewonnen levensduur voor de patiënten ook kwaliteit van leven brengt,’ aldus Herder, die enthousiast is over Zorg voor Uitkomst. ‘Hiermee kan ik als arts met de patiënt samen nog beter tot een goed afgewogen keuze komen over wat voor hem of haar de beste optie is.’

Categorie:
Provincie: