donderdag, 19. februari 2015 - 9:22 Update: 19-02-2015 14:58

Philips voor twintig miljoen opgelicht door partnerbedrijven

Philips grootschalige bedrijfsfraude partnerbedrijven
Foto: Archief FBF
Eindhoven

De Eindhovense multinational Philips is het slachtoffer geworden van grootschalige bedrijfsfraude. Dat gebeurde door buitenlandse partnerbedrijven die miljoenen wisten weg te sluizen.

Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag. De miljoenen die werden weggesluisd gingen vervolgens op in dure huizen, auto's en andere luxe dingen. In totaal zou het gaan om twintig miljoen euro.

Vrachtkosten

De fraude speelde zich onder andere af bij de betaling van vrachtkosten. Philips liet dit en andere zaken over aan een aantal kleine partijen die geldstromen ter waarde van vele miljarden controleerden. Een aantal liet leveranciers structureel te laat betalen en creëerde zo overschotten die werden weggesluisd naar privérekeningen, aldus de krant.

Bedrijven

Het Amerikaanse bedrijf Trendset was een van de frauderende bedrijven. Deze wisten volgens de krant het geld uit te geven aan een Ferrari F430, een Lamborghini Murcielago, motorfietsen en een persoonlijke fitnesstrainer. Maar ook hert Duitse bedrijf de voormalige Philipsdochter Inspeg deed mee aan het leegtrekken van Philips. Beide bedrijven zijn inmiddels failliet verklaard.

Philips laat weten een deel van de schade te kunnen verhalen op de verzekeraar. Het bedrijf heeft aangekondigd de bedrijfsvoering aan te scherpen. 

Provincie: