zondag, 15. maart 2015 - 11:59 Update: 15-03-2015 17:33

'Platform tegen wapenhandel opgeheven'

'Landelijk platform vuurwapens in stilte opgeheven'
Foto: Landelijk Parket
Den Haag

Het samenwerkingsverband van politie, justitie, douane en inlichtingendiensten, Het landelijk Platform Vuurwapens (LPV) , is eind januari in stilte opgeven. Dit blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Brandpunt Reporter.

Vijftien jaar geleden werd het LPV in het leven geroepen om de illegale wapenhandel te bestrijden. Het besluit om het LPV op te hebben is genomen onder verantwoordelijkheid van de inmiddels ex-minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.  De Tweede Kamer is niet geïnformeerd over het opheffen van de LPV.

Dit ondanks de toename van het aantal geweldsincidenten en liquidaties met zware automatische vuurwapens, is besloten om een einde te maken aan het LPV. Het LPV werd in 2000 opgericht naar Brits model op initiatief van de Raad van Hoofdcommissarissen.

Naar aanleiding van vragen van Brandpunt Reporter over de opheffing van het LPV laat een woordvoerder van de Nationale Politie in eerste instantie weten dat 'de taak van het platform erop zit'. Later komt de politie daar op terug met een aanvullende reactie: 'De portefeuillehouder zal het voorstel doen aan de korpsleiding om wederom een platform in werking te brengen. In dit platform zullen wederom de relevante partners deelnemen uit binnen en buitenland omdat de aanpak van de illegale wapenhandel zo’n sterk internationaal karakter heeft.'

Provincie:
Blik op 112: