woensdag, 15. april 2015 - 10:08 Update: 15-04-2015 10:12

Politie blundert met tonen van pasfoto onschuldige

Politie blundert met tonen van pasfoto onschuldige
Foto: Politie
Den Haag

Met het tonen van een pasfoto van een man die zich aan identiteitsfraude schuldig zou hebben gemaakt, heeft de politie in de eenheid Den Haag een fout gemaakt. De politie betreurt deze fout en heeft de man inmiddels excuses aangeboden.

Dinsdag 14 april werd in het regionale opsporingsprogramma Team West aandacht besteed aan een man die met valse persoonsgegevens een opslag-unit had gehuurd in een loods in Wateringen. De loods -met daarin meerdere opslag-units- werd eerder dit jaar door een grote brand verwoest.

De recherche in het Westland ontdekte tijdens het onderzoek naar de brand, dat een van de huurders zich tijdens het aangaan van het huurcontract, had gelegitimeerd met een kopie van een vals paspoort. De man had zich daarmee schuldig gemaakt aan identiteitsfraude.

Nadat de foto dinsdagavond in het regionale opsporingsprogramma was getoond, bleek al snel dat de man op de foto te goeder trouw was en niets met het valse paspoort te maken had.

Omdat de verhuurder van de unit had aangegeven dat de man op de foto voor 100% zeker degene was die de unit had gehuurd en verdachten die gebruik maken van vervalste identiteitsbewijzen in de regel daarvoor wel hun eigen foto gebruiken, is onvoldoende rekening gehouden met de mogelijkheid dat de foto van iemand anders dan de verdachte kon zijn. Derhalve is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de herkomst van de foto alvorens deze te tonen.

Hiervoor heeft de politie haar excuses gemaakt aan de onschuldige man wiens foto gebruikt is voor de identiteitsfraude. Gekeken wordt of de procedure met betrekking tot onderzoek naar dergelijke fotos kan worden verbeterd. Het onderzoek naar de identiteitsfraude wordt uiteraard voortgezet.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):