maandag, 13. april 2015 - 10:15 Update: 13-04-2015 10:55

Politie gebruikt pepperspray bij ontruiming Vluchtgarage Amsterdam-Zuidoost

Politie gebruikt pepperspray bij ontruiming Vluchtgarage Amsterdam-Zuidoost
Foto: SXC
Amsterdam-Zuidoost

In Amsterdam-Zuidoost zijn maandagochtend de uitgeprocedeerde asielzoekers ontruimd uit de Vluchtgarage.

Het pand werd om 09.00 uur op last van burgemeester Van der Laan ontruimd. De Amsterdamse zender AT5 meldt dat de politie hierbij pepperspray gebruikte om agressieve asielzoekers tot bedaren te brengen. De politie heeft tot op heden drie personen aangehouden. Een verdachte sloeg met een stok, een ander zwaaide met een mes. De derde verdachte heeft een agent licht verwond, zo laat de politie op Twitter weten.

De stoet asielzoekers loopt in een mars in de richting van de Stopera. De Mobiele Eenheid is ook bij de stoet aanwezig.De vluchtelingen scanderen leuzen als : 'We are here' en 'We are not criminal'. De vluchtelingen hielden korte tijd het kruispunt op de Bijlmerdreef bezet.

In de Vluchtgarage verbleven tussen de 100 en 120 vluchtelingen. Burgemeester Van der Laan biedt de vluchtelingen nu de bed-, bad- en broodvoorziening van de gemeente aan. Maar woordvoerster Marjan Sax van de stichting 'Wij zijn hier' zegt tegen de NOS dat dat een schijnoplossing is, omdat de mensen daar alleen 's nachts terechtkunnen. Overdag moeten ze dus op straat zwerven. De vluchtelingen kunnen hun spullen in de opvang opslaan.

Hun verzoek om in Nederland te mogen blijven is afgewezen, maar ze kunnen naar eigen zeggen niet terug naar hun thuisland, zoals Somalië, Sudan, Congo en Jemen. Marjan Sax dringt erop aan dat de vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen.