woensdag, 4. maart 2015 - 10:03 Update: 04-03-2015 10:07

Politieagenten moesten vorig jaar 158 keer hun vuurwapen gebruiken

Politieagenten moesten vorig jaar 158 keer hun vuurwapen gebruiken
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Politieagenten moesten vorig jaar 158 keer hun vuurwapen gebruiken. Daarbij ging het om zeker 70 waarschuwingsschoten en 61 gevallen van 'ernstvuur', waaronder schoten die doel troffen.

Deze cijfers heeft het korps op donderdag 26 februari gepubliceerd. Korpschef Gerard Bouman gaat nader in op de cijfers en de achtergronden.

Van alle eenheden vuurden agenten van de Eenheid Rotterdam het vaakst met het dienstwapen: veertig keer. In de Eenheid Amsterdam ging het om negentien schietincidenten. Hun collega’s in de Eenheid Noord-Holland gebruikten het dienstwapen slechts twee keer en daarmee het minst van alle eenheden.

Ernstvuur

In een aantal gevallen, zoals de acht incidenten bij de Eenheid Limburg, is niet geregistreerd of het waarschuwingsschoten dan wel gerichte schoten betrof. Verder hanteerden agenten in totaal vijf keer een combinatie van waarschuwingsschoten en ernstvuur en viermaal ging een wapen onbedoeld af. Ernstvuur betekent overigens niet altijd dat de politie op een verdachte heeft geschoten. Agenten gebruikten hun dienstwapens bijvoorbeeld ook om een agressieve hond uit te schakelen (Eenheid Oost-Brabant) of een losgebroken koe te doden (Eenheid Amsterdam).

Strafrechtelijke vervolging

De Rijksrecherche onderzocht vorig jaar in totaal 33 schietincidenten waarbij politiemensen waren betrokken. Dat is een standaardprocedure als door het gebruik van dienstwapens gewonden of doden vallen. Het Openbaar Ministerie beslist uiteindelijk over eventuele strafrechtelijke vervolging van de betrokken politiemensen. In december kreeg een agent een maand cel voor poging tot doodslag. Hij had in Rotterdam op een automobilist geschoten en zich daarbij volgens de rechtbank niet aan de voorschriften gehouden.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):