vrijdag, 13. februari 2015 - 8:13 Update: 14-02-2015 16:38

Politiebond: ' Het afstaan van DNA is een behoorlijke inbreuk op je persoonlijke vrijheid'

foto van recherche | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Zo'n driehonderd agenten weigeren hun DNA af te staan voor een database van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat melden de regionale kranten van De Persdienst.

De databank is bedoeld om sporen van politiemensen op een plaats delict uit te sluiten als mogelijk daderspoor. Maar de weigeraars hebben principiële bezwaren tegen die zogenoemde eliminatiedatabank. Nu lopen zaken vertraging op door het ontbreken van de DNA-profielen van de rechercheurs omdat zijzelf niet direct kunnen worden uitgesloten als dader. Zo'n driekwart van de forensisch rechercheurs heeft wel DNA afgestaan.

De voorzitter van politiebond ACP, Van de Kamp, vindt dat de rechercheurs het afstaan van DNA mogen weigeren. Tegen de NOS zegt hij: 'Ook zij hebben recht op bescherming. Het afstaan van DNA is een behoorlijke inbreuk op je persoonlijke vrijheid.' Van der Kamp denkt dat er goede alternatieven zijn: 'Op het moment dat het een keer nodig zou zijn dat politiemensen hun DNA moeten afgeven om daderschap uit te sluiten, dan kan dat. Je kunt er beter voor kiezen om het per situatie te doen en de DNA-stalen daarna te vernietigen.'

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):