maandag, 26. januari 2015 - 19:26

Prehistorische jongen krijgt gezicht

Prehistorische jongen krijgt gezicht
Castricum

Vandaag, maandag 26 januari, is in het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland in Castricum de levensechte gezichtsreconstructie onthuld van het jongetje van Uitgeest.

Het 2200 jaar oude skelet van de negenjarige jongen werd in de jaren tachtig gevonden. Hans Kuyper presenteerde het boek dat hij schreef over de jongen: 'De vloek van het zwarte water'. De reconstructie en het skelet zijn vanaf 27 januari te zien in Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland. 

Gedeputeerde Elvira Sweet: "Met het jongetje van Uitgeest is de groep mensfiguren in Huis van Hilde compleet. Het jongetje is vanaf nu permanent te zien in het centrum samen met onder andere Cees de Steentijdman en Hilde. Ook deze keer maakte Maja d'Hollosy de reconstructie. Het resultaat is indrukwekkend. Bijzonder is dat we naast een historisch gelijkend jongetje ook een eigentijds jongentje hebben laten maken. "
Boek Het jongetje heeft niet alleen een gezicht gekregen maar ook een eigen boek en een naam: Aak. Schrijver Hans Kuyper schreef het boek 'De vloek van het zwarte water' over het leven van het jongetje van Uitgeest. Justin van Es, de winnaar van een speciale Huis van Hilde-prijsvraag, heeft een hoofdrol in het boek gewonnen. Justin nam op 26 januari het eerste boek in ontvangst. Tachtig kinderen waren aanwezig om de onthulling en de boekpresentatie bij te wonen.

Aak
Tijdens opgravingen in Uitgeest in de jaren 80, is het skelet gevonden van een 9-jarig jongetje dat leefde in de late IJzertijd (ca. 200 v. Chr.). Archeologen weten veel over dit gebied, het leven in die tijd, waarom daar werd gewoond. Toch stelt de opgegraven jongen hen voor raadselen: Aak is namelijk begraven, wat ongebruikelijk was voor die tijd. Bovendien is hij gevonden op een bijzondere locatie, waarschijnlijk een rituele plek langs het water. Hoe Aak is gestorven, is tot nog toe onbekend. In 2014 hebben archeologen scherven, delen van potten, resten van akkers, greppels en mogelijk delen van gebouwen gevonden vlakbij vindplaats van de jongen.
 

Provincie: