zaterdag, 31. januari 2015 - 21:37 Update: 31-01-2015 21:41

PSV toont zich kampioen in wording

Eindhoven

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) PSV heeft zaterdag het spreekwoord 'door het oog van de naald kruipen' een nieuwe betekenis gegeven.

Lange tijd stond het op achterstand tegen Willem II, maar dankzij goals van Jurgen Locadia en Memphis Depay werd alsnog de volle buit veroverd: 2-1. Precies zoals alleen een beoogde kampioen dat kan.

Drie keer negen

Met het oog op Vitesse - Ajax wist PSV dat het vanavond mogelijk een enorme stap zou kunnen zetten op weg naar de eerste titel sinds 2008. Frappant was dat er tijdens de aftrap van PSV - Willem II drie nummers negen op het veld stonden. Bij PSV speelde Luuk de Jong met zijn gebruikelijke rugnummer, maar bij de bezoekers uit Tilburg hadden Samuel Armenteros en Bruno Andrade het shirt met rugnummer negen aangetrokken. Pas in de twaalfde minuut greep de dienstdoende arbiter Tom van Sichem in, zodat de 25-jarige Braziliaan zijn gebruikelijke shirt met nummer elf kreeg.

Na een klein half uur kwam Willem II verrassend aan de leiding. Robert Braber schampte een hoekschop nog voor de eerste paal en verraste zo doelman Jeroen Zoet en de complete defensie van PSV: 0-1. PSV deed echter niet onder van Willem II. Sterker nog, het kreeg kans na kans. Keeper Konstantinos Lamprou moest in de eerste helft maar liefst acht reddingen verrichten. Voor vandaag maakte hij nooit meer dan zes reddingen in één Eredivisie-wedstrijd.

PSV stond dit seizoen twee keer eerder achter in de rust (tegen Ajax en Feyenoord). Beide keren vocht het zich ook terug van die achterstand. Willem II zat dus nog allerminst op rozen in Eindhoven. Doelpuntenmaker Braber raakte de bal in de eerste helft slechts veertien keer, meldde Opta verder. Hij was daarmee de efficiëntste speler op het veld. Met zijn treffer zorgde Braber ervoor dat nu elke Eredivisionist dit seizoen een tegengoal uit een corner heeft gekregen.

Gemiste penalty Depay

Ook in het tweede bedrijf zette PSV Willem II met de rug tegen de muur. De equipe van coach Phillip Cocu had voortdurend balbezit, maar echte kansen bleven lange tijd uit. Statistisch gezien hing een doelpunt in de lucht, want in de laatste 38 thuiswedstrijden die PSV tegen Willem II speelde, kwam het telkens minimaal één keer tot scoren. Een klein kwartier voor tijd leek de gelijkmaker er alsnog te komen. Lamprou vloerde Jurgen Locadia, een overduidelijke strafschop voor PSV. Depay nam plaats achter de stip, maar schoot de bal hard en torenhoog over. Een gemiste kans voor PSV. Depay miste overigens vier van de laatste zes penalty's die hij nam in de Nederlandse competitie.

Toch kwam het alsnog tot een miraculeuze ontsnapping. Locadia kwam in de 83ste minuut vanaf rechts naar binnen en haalde uit voor de 1-1. Vervolgens kwam een hoekschop via de hoofden van Jeffrey Bruma en De Jong voor de voeten van Depay, die snoeihard uithaalde. Via de vingertoppen van Lamprou was het raak: 2-1. PSV mazzelde opnieuw en toonde zich zodoende een kampioenswaardige ploeg. Want om de titel te pakken, heb je uiteraard een beetje geluk nodig.