maandag, 12. januari 2015 - 9:24 Update: 12-01-2015 10:27

'PVV minder invloed sinds Marokkanenspeech'

PVV minder invloed sinds Marokkanenspeech
Foto: fbf
Den Haag

Sinds maart vorig jaar zou de parlementaire invloed van de PVV op een dieptepunt beland zijn. De partij diende heel wat moties in, maar slechts negen moties werden aangenomen. Dat is een krappe drie procent van de moties die de partij indiende. Dat schrijft Trouw maandag.

De invloed die een partij heeft kan worden gemeten. Hoeveel moties worden er aangenomen? Hoe vaak wordt een verzoek aan de regering gehonoreerd? Trouw maakte een analyse op basis van gegevens van de Dienst Informatievoorziening van de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat de PVV vooral in het afgelopen jaar aan invloed inboette.

Sinds maart vorig jaar, nadat Wilders zijn aanhang vroeg of zij 'meer of minder Marokkanen willen' lijkt de bereidheid van de rest van de Kamer om voorstellen van de PVV-fractie te steunen tot een minimum te zijn gedaald. De PvdA besloot na de speech in maart geen moties meer met de PVV in te dienen. Ook de ouderenpartij 50PLUS nam dat besluit. De SP sloot de PVV uit bij het mede-indienen van haar eigen moties. De verhoudingen tussen de partijen en de PVV bekoelden.

In de jaren voor 2014 kwam het gemiddeld 83 keer per jaar vooar dat de PVV een voorstel van een andere partij mee inbracht, het afgelopen jaar was dat bijna de helft van dat aantal: 42 keer.

Provincie:
Tag(s):