woensdag, 7. januari 2015 - 11:13 Update: 07-01-2015 13:38

PVV-Statenlid voor Groningen stapt op

PVV-Statenlid voor Groningen stapt op
Foto: Archief EHF
Groningen

Het Gronings Statenlid Matthijs Jansen stapt uit de PVV en sluit zich aan bij de partij Voor Nederland (VNL).

Jansen kan zich niet meer vinden in de partijkoers van de PVV. Dit melden verschillende media woensdag. De partij Voor Nederland (VNL) is van de ex-PVV-Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren, die nu een zelfstandige fractie in de Tweede Kamer vormen.

In zijn afscheidsbrief noemt Jansen twee redenen om van partij te veranderen. De eerste reden is dat volgens Jansen de rechts-liberalen punten die de PVV eerst aanhing zijn ingeruild voor een socialistisch programma waar de SP op sommige punten links wordt ingehaald. Volgens Jansen is er van de 'rechtseconomische agenda' van de PVV niet veel over, terwijl hij daarvoor juist tekende bij de partij.

Zo vindt hij het bijvoorbeeld fout dat de PVV zo sterk vasthoudt aan de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar. Jansen is voor versoepeling van het ontslagrecht en het verlagen van het minimumloon en mist deze punten op de agenda van de PVV.

De tweede reden waarom Jansen opstapt is zijn onvrede  over 'de verharding van de standpunten omtrent de islam'. Eerst pleitte de partij voor een rem op het aantal nieuwe moskeeën maar nu is het standpunt dat ze "en masse" moeten worden afgebroken. Daarmee veroordeelt de partij zich tot de oppositie,  zo schrijft hij in zijn afscheidsbrief.  Verder vindt hij de uitspraak 'minder, minder Marokkanen' een pijnlijk voorbeeld van het afglijdende PVV-standpunt over de islam.

In zijn brief laat Jansen weten dat hij niet eerder uit de partij is gestapt, omdat hij geprobeerd heeft die van binnenuit te veranderen, maar dat hij daarin niet geslaagd is.

Provincie: