woensdag, 25. maart 2015 - 14:08 Update: 25-03-2015 16:49

Rechtbank houdt Holleeder tot medio juni in hechtenis

Voorlopige hechtenis Holleeder met 90 dagen verlengd
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Woensdag heeft de rechtbank in Amsterdam de voorlopige hechtenis van Willem Holleeder met negentig dagen verlengd. ‘Hij zit tot medio juni vast’, meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdagmiddag.

Holleeder wordt verdacht voor het opdrachtgeven tot moord op Cees Houtman en Thomas van der Bijl. Daarnaast verwijt het OM Holleeder van deelname aan een criminele organisatie met als oogmerk het plegen van moorden.

Niet uitgebreid

Aan het dossier zijn verklaringen toegevoegd van een getuige in een andere zaak, de moord op Willem Endstra, en drie vrouwen die allen verklaren over Holleeder. De twee zussen en de ex-vriendin van Holleeder verklaren dat hij betrokken is bij meer moorden. Hun verklaringen zijn recent toegevoegd en worden geverifieerd. De aanklacht tegen Holleeder is (nog) niet uitgebreid.

Klap in gezicht

De officier van justitie vindt dat er voldoende grond is om Holleeder langer vast te houden. Holleeder nu voorlopig in vrijheid te stellen zou een 'klap in het gezicht van nabestaanden en de samenleving in het geheel zijn'. De kans op recidivi lijkt het OM ook groot, zeker nadat Holleeder op 5 maart 2015 is veroordeeld voor het bedreigen van journalist Peter de Vries.

Provincie:
Tag(s):