vrijdag, 8. mei 2015 - 17:50 Update: 08-05-2015 22:09

Rechter vindt ‘bed-bad-en-brood’ een 'onvoorwaardelijk recht'

Amsterdamse rechtbank:Een ieder heeft recht op ‘bed-bad-en-brood’
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Er geldt een 'onvoorwaardelijk recht' voor meerderjarige uitgeprocedeerde vreemdelingen op sobere opvang zoals de nu door de gemeente Amsterdam feitelijk geboden bed-bad-en-broodvoorziening.

Dat blijkt uit uitspraken die de rechtbank Amsterdam vrijdag heeft gedaan in de zaken van zeven vreemdelingen. Zij hadden beroep ingesteld tegen de weigering van de gemeente hen maatschappelijke opvang te bieden op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2007 (Wmo). 

De gemeente vindt dat alleen specifieke groepen voor deze opvang in aanmerking komen. Anderen kunnen gebruik maken van de opvang door de Dienst Terugkeer & Vertrek.

De rechtbank oordeelt met verwijzing naar de uitspraak van het Europees Comité van de Sociale Rechten (ESCR) dat de gemeente onrechtmatig verblijvende (meerderjarige) vreemdelingen noodopvang moet bieden. 

Toegang weigeren tot de bed-bad-en-broodvoorziening raakt het respect voor de menselijke waardigheid zodanig dat het recht op een privéleven van een persoon (art. 8 EVRM) onmogelijk wordt gemaakt.

Provincie:
Tag(s):