zaterdag, 4. april 2015 - 20:57 Update: 05-04-2015 16:14

Rechtszaak tegen Staat uitgelokt om vermeende onwettige trajectcontrole

Stichting Privacy First begint rechtszaak vanwege trajectcontrole
Foto: fbf
Amsterdam

De voorzitter van stichting Privacy First, Bas Filippini, heeft een rechtszaak tegen de staat uitgelokt. Hij reed bewust te hard op de A2 en gebruikt nu de boete die hij kreeg om de staat aan te klagen. Dit schrijft RTL Nieuws zaterdag.

De stichting Privacy First vindt dat de trajectcontrole de privacy van burgers aantast, want iedereen die het systeem passeert, wordt geregistreerd. Ook degenen die zich keurig aan de maximum snelheid houden. Filippine denkt dat dit onwettig is en laat een rechter zich over de zaak buigen.

Filippini's advocaat Benito Boer denkt dat de rechtszaak een goede kans maakt. De camera's boven de snelweg maken een inbreuk op de privacy van Nederlanders, is het argument. De wettelijke basis om dit te rechtvaardigen is er niet. Er moet volgens Boer een duidelijke wet zijn waarin staat wat de overheid met je gegevens doet en hoe lang ze bewaard worden. Boer tegen RTL Nieuws; 'Wat gebeurt er met de gegevens en wie controleert dat? Dat zijn hele belangrijke vragen die in een wet moeten worden beantwoord, maar die wet is er nu niet.'