woensdag, 7. januari 2015 - 16:08 Update: 07-01-2015 16:19

Reclametoren en Europahal officieel Rijksmonument

Reclametoren en Europahal officieel Rijksmonument
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De karakteristieke Europahal van Amsterdam RAI en de bijhorende reclametoren ‘het Signaal’ hebben officieel de status van Rijksmonument verkregen. ‘De Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het ontwerp van architect Alexander Bodon aangeduid als kenmerkend voorbeeld van de vernieuwing in de wederopbouwperiode’, meldt Amsterdam RAI woensdagmiddag.

De in 1961 geopende Europahal is het eerste gebouw van het huidige RAI-complex aan het Europaplein, dat onder regie van architect Mels Crouwel met het Elicium (2009) en Amtrium (opening voorjaar 2015) nog steeds in ontwikkeling is.

Magnum opus

De Europahal is als onderdeel van de RAI van bijzondere architectuurhistorische waarde in het oeuvre van de landelijk gerenommeerde architect Alexander Bodon, die fungeerde als huisarchitect van de RAI. De Europahal vormt het functionele en architectonische zwaartepunt van Bodon’s magnum opus. 

Bijzonder is dat het grootste deel van de later toegevoegde bouwdelen van de hand van, dan wel ontworpen zijn, in samenwerking met Bodon. Het Signaal, ontworpen door Dick Elffers, torent boven de hallen uit en vormt zo een belangrijke landmark naast de Europahal.

Provincie: